Slider

Wandelen
Vianen biedt een ruime keus aan wandelmogelijkheden. Je kunt door de polder dwalen, langs de rivier de Lek en door de uiterwaarden, over de Diefdijk, door de bossen in polder Bolgerijen, door het Viaanse Bos en niet te vergeten door het historische centrum van Vianen. Op deze pagina vindt u een aantal adressen waar u informatie kunt krijgen over mogelijke routes. Ook treft u een omschrijving van de verschillende wandelgebieden zodat u een keus kunt maken al naar gelang uw voorkeur voor een bepaald gebied.

Stadswandelingen
Brederoderoute 7,6 km Brederoderoute
Brederoderoute via uiterwaarden 7,3 km brederoderoute via uiterwaarden
Vreeswijk en Vianen 9 km stadswandeling Vreeswijk Vianen

Voor vaartijden Voet- fietsveer Vrevia  vrevia

Voor het centrum en de omgeving daaromheen zijn enkele stadswandelingen beschikbaar. Er is een beknopte versie van het centrum, een uitgebreid boekwerk van 80 pagina's en tevens een wandeling rondom centrum en uiterwaarden.

Stadswandeling met gids
Elke eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de stadswandeling, onder leiding van een gids, start om 14:00 uur bij het VVV-kantoor (Voorstraat 97)
U maakt een wandeling van 1½ à 2 uur door het historische centrum van Vianen.
Onderweg ziet u onder meer de nog bewaard gebleven delen van de stadsmuur, de enige nog overgebleven stadspoort en de historische panden langs de Voorstraat.
Als onderdeel van de wandeling wordt een bezoek gebracht aan de Grote Kerk met het praalgraf van Reinoud III van Brederode die in de 16de eeuw Heer van Vianen was.
De start is om 14.00 uur bij het museum/VVV-agentschap.
De kosten bedragen € 3,00 per persoon.
De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
Het is ook mogelijk een (groeps)stadswandeling op afspraak te regelen bij de VVV.
U kunt ook voor andere momenten een stadswandeling reserveren. In die gevallen geldt een minimum van 10 personen of € 30,00
Groepsgrootte maximaal 20 personen. Kosten € 3,00 per persoon.
Bij minder dan 10 deelnemers zijn de kosten minimaal € 30,00 per groep.

Viaanse Bos en Middelwaard
Het Viaanse Bos is gelegen tussen de A2, de Lekijk, de woonwijk Amaliastein en de Bentz-Berg. Het maakt onderdeel uit van de bezittingen van het Utrechts Landschap. Binnen het gebied lag in vervlogen tijden het buiten 'Ameliastein'. Hiernaar is de nabij gelegen woonwijk Amaliastein genoemd. Samen met het gebied aan de noordzijde van de Lekdijk is het heerkijk vertoeven. Door het Viaanse Bos is een wandelroute uitgezet van 2 km. (honden aangelijnd)
In de uiterwaarden langs de Lek vindt u recreatieplas Middelwaard nabij de A2. Hier kunt u zwemmen, maar ook wandelen. Het gebied rondom de plas is tevens een geliefde plek om honden uit te laten. Bij de recreatieplas vindt u toiletten, douches, parkeergelegenheid en een ligweide. Zowel de plas als de wandelroute zijn in beheer bij het Recreatieschap De Stichtse Groenlanden. Verderop richting Lexmond vindt u de afslag naar jachthaven De Peiler, camping Clementie en restaurant Boer Bertus. Rond de recreatieplas is een wandelroute uitgezet van 3 km.

Hagestein en rond de Put
Wandeltocht Hagestein en rond de put” voor 2 personen slechts 3,50 euro, inclusief routeomschrijving, stadswandeling, kortingsbonnen en toegangskaarten.
Op de weg naar Hagestein is vooral het verloop van de rivier de Lek te volgen. De Lek en haar uiterwaarden zijn rijk aan diersoorten. Amfibieën vinden in de plantenrijke plassen in de uiterwaarden perfecte voortplantingsplaatsen. In het voorjaar trekken padden, kikkers en salamanders massaal naar deze poelen om er te paren en eieren af te zetten. Vogels kunt u langs de rivier het hele jaar door aantreffen. In de koude wintermaanden zoeken wintergasten zoals ganzen, kleine zwanen en smienten in de uiterwaarden weilanden en open water op. In het voorjaar en in de zomer vinden kleine zangvogels zoals de putter en de rietzanger in de meidoornstruiken, ooibossen en rietvelden een veilig plekje voor hun nest.

Het pakket bestaat uit:

  • Wandelroute, 10 km.
  • Eetcafé "Bij Die 2", 15% korting op uw verbruik.
  • Stedelijk Museum, gratis entrée incl. koffie/the
  • Stadswandeling Vianen

Natuurpaden
Ga op ontdekkingstocht door Vianen, Everdingen, Hagestein of Zijderveld!
Stichting Veldstudie heeft een serie avontuurlijke routes ontwikkeld voor iedereen die actief en sportief wil genieten van landschap, natuur en cultuur. De routes verbinden openbaar groen en cultuurhistorie binnen de bebouwde kom met de streekeigen natuur en cultuur buiten de dorps- of stadsgrenzen. Alle routes zijn rondwandelingen. De afstanden zijn gemiddeld zo'n 8 kilometer lang. Vaak loopt een klein gedeelte van de route over onverharde paden. De startpunten zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer, fiets en auto.
Route: 
Vianen Everdingen,  Hagestein en Zijderveld

De bijbehorende natuurpadboekjes geven niet alleen een routebeschrijving, maar nemen de wandelaar mee op ontdekkingstocht. Met enkele huis-, tuin- en keukenspullen kunnen onderweg diverse onderzoekjes uitgevoerd worden. Daarmee ziet de wandelaar bijzonderheden waaraan hij/zij anders gemakkelijk voorbij zou lopen. Deze mini-onderzoekjes zijn leuk voor zowel jong als oud!
De natuurpadboekjes zijn uitgevoerd als luxe vierkleurendruk brochures. Het handzame A5-formaat maakt het boekje makkelijk mee te nemen in rugzak, fietstas of binnenzak. Talrijke foto's en plaatjes begeleiden de tekst. De mini-onderzoekjes zijn direct herkenbaar in hun blauwe kaders.
Deze boekjes zijn voor € 2,00 te koop bij het VVV Agentschap Vianen.

Fietsen
Bij de VVV zijn diverse fietsroutes verkrijgbaar die door het rivierenlandschap en het polderlandschap voeren.
Een fietsgids met de mooiste routes langs fietsknooppunten in Zuid-Holland Zuid wordt ook van harte aanbevolen.

 

Acht polder fietstocht  Nieuw !!
Acht polder fietstocht 33 km voor 2 personen slechts 7,50 euro, inclusief route beschrijving, stadswandelingen, toegangskaarten en kortingsbonnen.
Het is algemeen bekend dat de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden samen het mooiste poldergebied van Nederland vormen. Dat is dus op zichzelf al een reden de “Acht Polder fietsroute”, die de VVV van Vianen voor u heeft uitgezet, te fietsen. Nergens in ons land ziet u in korte tijd zoveel weidevogels, oude boerderijen, uiterwaarden, sloten en knotwilgen. Onderweg doet U regelmatig adressen aan, al deze adressen hebben een oplaadpunt voor E-bikes!. Veel fietsplezier in de polder.

Het pakket bestaat uit: 

  • Acht polder Fietsknooppuntenroute
  • Stadswandeling Ameide.
  • Stadswandeling Vianen.
  • Restaurant Wapen van Ameide: Kortingsbonnen voor lunch 15 % korting, of koffie: 2e kopje gratis.
  • Stedelijk Museum: toegangskaarten incl. koffie/thee

Een kleine greep uit andere fietsroutes in de omgeving van Vianen

Fietsverhuur
Dokman  Tweewielers
Burg. J. Hoeufftlaan  1,  4132 EA  Vianen,   Tel;   0347 769032

Van der Valk:
Hotel Vianen biedt u de mogelijkheid fietsen te huren, om de omgeving te verkennen. Valk fietsen

OV-fietscarrousel
Prins Bernhardstraat 30
4132 GX Vianen

Openingstijden
Maandag - zondag: 24 uur per dag
Routebeschrijving
U vindt de OV-fietscarrousel bij de bushalte aan de Prins Bernhardlaan.
Bijzonderheden
Als u wordt geïdentificeerd aan de hand van de chip in uw OV-chipkaart, dan hebt u hier alleen uw OV-chipkaart nodig. Anders hebt u uw pasnummer en pincode nodig.

Varen

Welkom op waterfeesten.nl: de plek voor rondvaarten, dagtochten en allerlei soorten feestgelegenheden.

Met 2 partyschepen, de Domani (120 personen) en de Columbus (250 personen), bent u bij ons aan het juiste adres voor uw gelegenheid op het water! U kunt bij ons terecht voor wat u maar te vieren of te varen heeft, met onze partyschepen is nagenoeg alles mogelijk. Vanuit Kerkdriel en Vianen, maar natuurlijk kunnen wij ook elders aanmeren om u en uw gezelschap aan boord te halen.

Mogelijkheden o.a.:

Aankomende evenementen

Waterfeesten.nl: Rondvaarten, dagtochten, feesten en meer!  http://www.waterfeesten.nl

 

Voet- fietsveer Vrevia

 

 

 

Vrevia is het voet- en fietsveer tussen Nieuwegein en Vianen voor ook een prima onderdeel van tal van routes van en naar Nieuwegein.  Het veer wordt geexploiteerd door de stichting Vrevia in samenwerking met de Museumwerf. In het kader van de kennismaking met de provincie Utrecht bracht Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op 30 mei een bezoek aan Vianen en Nieuwegein. Dé verbinding tussen beide gemeente is natuurlijk onze pont. Heet trots en vereerd waren we dus dat het Koningspaar door onze schippers Daan en Teun over de Lek naar Vreeswijk mochten varen. Kijk onderstaand naar een leuke film van de aankomst van het Koningspaar in Nieuwegein met behulp van de veerpont Vrevia.  De pont heeft de volgende vaartijden: maandag t/m vrijdag - 07:30 tot 18:00 uur zaterdag & zondag - 10:00 tot 18:00 uur Tijdens bijzondere 'events' zoals Maritiem Nieuwegein, de Nationele Sleepbootdagen en Kaarsjesavond, vaart de pont langer. Tussen 1 november en 31 maart vaart de pont niet op zon- en feestdagen. Tussen kerst en oud en nieuw vaart de pont niet.  http://www.vrevia.nl